Meghosszabbítja 30 éve szabadon esszépályázatát a XX. Század Intézet

Meghosszabbítja január 11-ig a 30 éve szabadon című történelmi esszépályázatát a XX. Század Intézet.

A 9-12. osztályos diákoknak szóló felhívás – az értékes nyereménytárgyakon túl – arra ösztönzi a középiskolásokat, hogy írjanak esszét az 1989-90-hez fűződő személyes családi történeteikből, mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát és azt, mit jelent a mai kor embere számára a szabadság – közölte a XX. Század Intézet kedden az MTI-vel.

A szabadság nem magától értetődő

„A szabadság nem magától értetődő, természetes állapot. Mindig döntés és egyben cél is, amiért küzdeni kell. Ahhoz, hogy a történelmet, mai életünket és a napjainkban zajló eseményeket jobban megértsük, elengedhetetlen megértenünk, mi zajlott 1989-90-ben, mert akármerre is nézünk a politika világában, számos dolog vezethető vissza a rendszerváltoztatásra” – idézte Baczoni Dorottyát, az intézet igazgatóját a közlemény.

A pályázattal arra ösztönzik a középiskolás tanulókat, hogy a tankönyveken kívül más, személyes forrásból is megismerjék a rendszerváltoztatás korszakát, tegyenek családtagjaikkal egy közös gondolati sétát és osszák meg egymással, miben változott meg akkor az élet.

„Egyetlen kérdés mindig hozza magával a többit. Ennek jegyében a tanulók tegyék fel az első kérdést, hogy megelevenedjen előttük egy már letűnt, a tankönyvek steril világába zárt korszak, majd írják meg, ebből számukra mi a legmegdöbbentőbb, mindez hogyan kapcsolódik a saját életükhöz, azt is hangsúlyozva, mi az, ami számukra teljesen életidegen” – fűzte hozzá Baczoni Dorottya.

A 30 éve szabadon című esszépályázat első helyezettje iPhone-t, a második iPad-et, a harmadik iWatch-ot nyer, mindhárman egy könyvcsomaggal is gazdagodnak.