Milyen az igazi barátság?

Az igazi barátságról legendák szólnak, és csak keveseknek adatik meg. Az igazi barátság élethosszig szól, és mindig egymás mellett állnak a barátok.

Ez nem csak fontos egy ember életében, de még az egészségére is pozitív hatással van. Kutatások igazolták, hogy például a nagycsaládokban élők, akik rendszeresen részt vesznek egymás életében, hosszabb életűek, és kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre. Például az olaszok, akik együtt étkeznek, összejön a nagy család rendszeresen, jóval hosszabb életkort érnek meg, mint azok, akiknek bár van család de ritkán jönnek össze.

Ugyanez van a barátságoknál is. Hiszen a mentális egészség nagyban befolyásolja a fizikai egészséget is.

Milyen a jó barátság?

De milyen is a jó barátság? Mindig meglátja benned a jót, és a hibáidra úgy mutat rá, hogy nem sért meg vele. Valódi a kapcsolat vele, nem csak a jó hír érdekli, de meghallgatja a rosszat, és támogat benne. Még ha nem is tud segíteni, de ott van veled és melletted áll.

Egy jó barát akkor is kedves, érdeklődő, amikor a viharban állsz, sok a gondod, bajod. Nem csak akkor néz feléd, amikor minden jól megy és boldog vagy. Az igazi barát akkor is melletted áll, ha hibát követsz el, és nem ítél el emiatt.

Ebben a kapcsolatban mindkét fél teljesen egyenrangú, nincs olyan, hogy az egyik diktál, míg a másik engedelmeskedik. A hűség szintén elengedhetetlen eleme a barátságnak, mindig tudod, hogy kihez tartozol és a barátod, barátnőd is tudja, hogy kihez tartozik. Erős bástya ez, melyben mindkét félnek megvan a maga szerepe, és egymás mellett állnak akár a külvilággal szemben is.

A barát mindig szakít időt arra, hogy beszéljen veled, nem kell persze mindig személyesen jelen lenni, kiváltképp, ha mindenkinek családja van, de tudni kell, hogy ha szükség van rá, ő ott lesz.

A jó barát nem csak szavakkal áll melletted, de tettekkel is. Az igazi barát az, aki ha megtudja, hogy bánatod van, gondban vagy, és csak ennyit ír: jövök! És jön. És veled marad, és fogja a kezed, vagy csak némán átölel. Nekem van ilyen barátnőm. Az igazi. Az egyetlen. És neked?

Szerző: Bajzek Tímea