Honnan tudod, hogy valaki hazudik neked?

Nemigen van olyan ember a földön, aki még nem hazudott soha. Mindannyian hazudunk. Vagy füllentünk, lódítunk. Vannak a kegyes hazugságok, mikor nem akarjuk az igazat megmondani, mert a másiknak esetleg fájna.

Nem mondjuk meg a szomszéd Mariska néninek, hogy borzalmas volt a tejes pitéje; a postásnak, hogy kellemetlen a lehelete; a kollégának, hogy rosszul áll neki a piros nyakkendő, amit a feleségétől kapott. És vannak azok a hazugságok, amiket kimondottan azért mondunk, hogy a másik jobban érezze magát.

Egy betegnek ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy nagyon sápadtnak és gyengének tűnik, azt mondjuk egész jól néz ki ebben az új hálóingben.

Sajnos olyanok is vannak, akik azért hazudnak, mert valamit akarnak tőled, mert rá akarnak szedni, be akarnak csapni, vagy – meg akarnak csalni.

Honnan tudhatjuk, hogy valaki hazudik?

De honnan is tudhatjuk, ha valaki hazudik? Általában véve a szokásos jeleket várjuk: azaz aki hazudik, lesüti a szemét, vakarja az orrát, stb. De a profi hazudozók, szélhámosok pontosan ismerik ezeket a jeleket, és nagyon ügyelnek arra, hogy még véletlenül se csinálják egyiket sem.

A szakértők szerint az átlagember is legalább napi kétszer állít valótlant fontos dolgokról, többször hallgat el dolgokat, és még ennél is többször téveszt meg a viselkedésével másokat.

Nézzük tehát, hogy a profi hazudozók mivel akarják elaltatni a figyelmünket. Először is beszédes az is, hogy amikor szembesítik a tényekkel, nem süti le a szemét, mint ahogy várnánk, hanem egyenesen a szemünkbe néz.

De a történet, amit előad, jóval rövidebb, mintha az igazat mondaná. Ugyanis tudja jól, minél kevesebbet beszél, annál kisebb az esélye, hogy elszólja magát valamivel.

A távolságtartás is megfigyelhető náluk, azaz magáról keveset beszél, a történet többi szereplőjét helyezi előtérbe, mintegy elhatárolódik attól, ami történt. Túlságosan jól emlékszik apró részletekre, amikre előre felkészült.

Aki igazat mond, nem tud felsorolni jelentéktelen részleteket. Összességében véve a hazudozót mégis csak le lehet fülelni, ha az ember elég figyelmes.