Hogyan kezdjünk sportolni?

Mindjárt az elején szögezzük le: sportolni jó! Igen ám, de hogyan kezdjük el? Az első és legfontosabb dolog: győzzük le a kifogásokat!

Minden bizonnyal mindenkivel előfordult már, hogy csak kifogásokat gyártott, hogy miért is halassza el a betervezett edzést, legyen az  gyorsgyaloglás, futás, aerobik, vagy csapatsport. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a napi rutin, a sok hajsza a pénz és megélhetés után bizony lehúzza az embert mire hazaér.

Éppen ezért, meg kell figyelned magad, hogy neked egyrészt mikor esik a legjobban az edzés, illetve mi az az időintervallum, amikor már csak kifogásokat gyártasz. Ha például koránkelő vagy, a legjobb, ha mindjárt felkelés után fordítasz egy kis időt a sportolásra.

Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, el végre sose felejtsd el: a rád rakódott súlyfelesleg sem egy hét alatt rakódott le, tehát nem is fogsz tudni megszabadulni tőle annyi idő alatt.

Egy indiai mondás szerint, nézd meg a tested ma és megtudod mire gondoltál tegnap; vizsgáld meg a gondolataidat ma és megtudod milyen lesz a tested holnap. Bizony nagy igazság van ebben a mondásban. Tehát vizsgáld meg a kifogásaidat, és győzd le őket.

Hogyan tervezzük meg az edzést?

A legáltalánosabb kifogások az idő hiánya, hogy nem akarunk mások előtt edzeni, hogy drága, vagy akár, a kudarc élmény predesztinálása (“ úgysem fogok lefogyni”). Valójában tudjuk, hogy arra van időnk, amire akarjuk; sok olyan lehetőség van, amikor egyedül tudunk sportolni; és dehogyisnem – ha kitartóak vagyunk, le fogunk fogyni.

Az első edzést alaposan meg kell tervezni, el kell dönteni, hogy mi a legmegfelelőbb nekünk. Az edzéstervet úgy kell összeállítani, hogy az könnyen tartható legyen hosszú távon is, hiszen az eredmény nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.

És ami nagyon fontos, csak olyan mérföldköveket állíts magad elé, amit munkával bár, de viszonylag könnyen el tudsz érni, legalábbis eleinte. Hiába tűzöd ki ugyanis magad elé, hogy minden lefutsz 5 kilométert, ha maximum kétszer mész ki, és többet sose. Kezdj inkább egy kilométer gyorsgyaloglással, de csináld heti háromszor-négyszer, apránként növelve a távot.