Enyhe gyomorrontás – mit tegyek?

A gyomorrontás az egyik leggyakrabban jelentkező betegség, ami nem is betegség, mint inkább tünetegyüttes. Túlzott mennyiségű és/vagy romlott étel, alkohol fogyasztása okozza, illetve vírus vagy baktérium okozta gyomornyálkahártya gyulladásról beszélünk.

Mit jelent pontosan a gyomorrontás?

De mi is az a gyomorrontás? Nem más, mint amikor a gyomornyálkahártya begyullad. Többnyire a gyomor túlterhelése okozza, romlott étel formájában, akár heveny vírus- vagy bakteriális fertőzés következtében lép fel.

Zömmel könnyű lefolyású, bár amikor az ember éppen benne van, sok mindennek mondaná csak könnyűnek nem. Viszont jó hír, hogy spontán gyógyul, egy kis diéta következményeképp.

Sokfajta oka lehet, pl. okozhat gyomorrontást ha valaki kiegyensúlyozatlanul és/vagy rendszertelenül táplálkozik. Kihagyja az étkezéseket, viszont amikor mégis eszik, hatalmas adagokat vesz magához, azaz túlevések alkalmával.

Okozhatja az is, ha pl. az étel túl sok fűszert, zsírt tartalmaz, vagy olyan anyagokat, amelyek irritálják a gyomor nyálkahártyáját. De gyomorrontás lehet a következménye annak is, ha nagy mennyiségű alkoholt fogyasztunk, vagy olyan ételt, amelyre allergiásak vagyunk.

Végül pedig, kiválthatja olyan gyógyszer is, amely gyengíti a nyálkahártyát, pl. antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, netán vízhajtók.

Mik a gyomorrontás tünetei?

Tünetei a gyengeség, hányás, gyomorfájdalom, hasmenés, émelygés, rossz közérzet. A gyomorrontás általában rövid lefolyású, néhány nap alatt maradéktalanul kigyógyulunk belőle.

Visszaesés akkor szokott bekövetkezni, ha krónikus gyomorfertőzés áll a háttérben. Kezelése általában nem igényel orvosi beavatkozást, mindössze néhány fontos dologra kell odafigyelni. A folyadék utánpótlás rendkívül fontos,azonban lassan és folyamatosan kell történjen.

A patikákban kapható elektrolit pótló készítményeket ilyen esetekre találták ki, de a tea vagy ásványvíz is jó megoldás lehet. Egy egyszerű diéta, illetve egy kis koplalás sokat segít szervezetünknek, hogy mihamarabb túljusson a gyomorrontáson.

Általában néhány nap alatt legyőzi a szervezet, de időseknél és gyerekeknél feltétlenül oda kell figyelni.

Ez a cikk nem számít orvosi tanácsnak, csak a tájékoztatást szolgálja.