Hogyan szabaduljunk meg a náthától?

Itt vannak az esős, havas hideg őszvégi, téli napok és bizony könnyen elkaphatjuk a szezonális náthát. Tüsszögünk, köhögünk, folyik az orrunk és ami a legbosszantóbb talán az egészben, hogy éjjel még levegőt sem kapunk.

Én azok közé a szerencsések közé tartozom, akinél csak két, legfeljebb három napig tart a nátha, ha egyáltalán elkapom a télen. Mások viszont egyik betegségből a másikba esnek, és gyakorlatilag tavaszig szenvednek a náthától.

Én általában azzal is segítek magamnak a gyors gyógyulásban, hogy megtanultam könnyebb lefolyású betegség esetén is elmondani a napi rutinról. Magyarán: kifekszem a betegséget. Nem erősködök a szervezetemmel, nem akarok mindent ésszel jobban tudni; tudomásul veszem, hogy nem vagyok jól; hogy húz az ágy, és le is fekszem.

Beveszem az aszpirint, forró tea, forró leves, jó forró zuhany és irány az ágy. Leggyakrabban már a második nap sokkal jobban vagyok, de általában még egy napot ágyban maradok.

Az ágynyugalom szinte elengedhetetlen

Az ágynyugalom szinte pótolhatatlan eleme a gyógyulásnak, egyszerűen csak el kell fogadni, hogy pár napig a világ működik nélkülünk is. Nem szabad félvállról venni a náthát sem, már csak azért sem, mert amerre megyünk, megfertőzünk vele mindenkit.

Az izzadás is rendkívül fontos, a forró tea, forró fürdő, és dupla takaró mind- mind segítenek abban, hogy hamar talpra álljunk. A gyógyteák is segítenek abban, hogy mihamarabb legyőzzük a náthát, de semmiképpen se cukorral fogyasszuk, hanem vagy magában, vagy ha így nem szeretjük akkor mézzel ízesítve.

A nyers fokhagyma is segíti a gyors gyógyulást, a gyömbértea szintén, vagy a nyers gyömbér mézzel keverve. Az inhalálás is rengeteget segít, ha esetleg nincs otthon speciális eszközöd – akkor se ijedj meg, vedd elő a jó öreg kamillateát, forralj vizet és dobj bele egy-két evőkanálnyi virágzatot. Aztán ahogy a nagyitól tanultad, törölköző a fejre, alábújsz és máris ki tudod gőzölni a náthát.

Arra mindenképpen figyelj, hogy eddig is az ágynyugalom volt javasolt, de az inhalálás után viszont kimondottan tilos kimenni a hidegre! Maradj bent a jó meleg szobában, tegyél két párnát a fejed alá, hogy könnyebben kapj levegőt, és szundíts egy nagyot.

Szerző: Nagy Nati