5 dolog, amit érdemes beszerezni tavasz előtt a családi házunkhoz

Bár még kissé távol van, azért egyre közeledik a tavasz. A természet felébred, és végre kiszabadulhatunk a kertbe. Ebben a cikkben 5 olyan eszközt gyűjtöttünk egybe, amelyre szükségünk lesz a tél nyomainak eltüntetéséhez és a felkészülésre a melegebb időszakra.

Eszközök a takarításhoz – lombseprű, gereblye, kesztyű

Mindenekelőtt el kell távolítani a kertből mindent, ami védelmet nyújtott a téli fagyok ellen. Az ágyásokról, a kert teljes területéről szükséges eltakarítani a visszamaradt törmeléket: szélfogót, régi ágakat, lehullott leveleket, elszáradt füvet, stb.

Még ha a takarítás ősszel meg is történt, tavaszra ismét felgyülemlik a szemét.

Szúnyogháló

Szúnyoghálót azért érdemes feltenni – ha eddig nem volt -, mert a meleg közeledtével lassan visszatérnek a szúnyogok. Nem mellesleg a szúnyogháló nem csupán a vérszívóktól véd meg, hanem más bogaraktól is, amelyek a takarítás vagy a meleg következtében felébrednek és visszatérnek.

Metszőolló

Ha a levegő hőmérséklete már átlépte a 0 °C-ot, de még mindig alacsony, elkövetkezett a legjobb időszak a gyümölcsfák és bogyós bokrok metszéséhez. A metszés eredményeként a fa koronája csésze alakú, nyitott középpontú formát vesz fel, amely ideális megvilágítást és kiváló légáramlást biztosít az ágak számára.

A korona ritkítása és az ágak lerövidítése akkor célszerű, amikor a fákon nincsenek virágok, levelek, vagy éppen duzzadt rügyek. Tudni kell, hogy a hajtásokkal együtt a törzs is lerövidül.

Vakondháló

A legtöbb esetben tavasszal szokás új pázsitot tenni, aminek az egyik legnagyobb ellensége a vakond.

A vakondok elleni védelemben pedig a vakondháló kiváló – a pázsit alá helyezik, ami nem engedi a rágcsálókat a felszín közelébe. Ez az egyik legbiztonságosabb és leginkább állatbarát megoldás a vakondok távoltartása érdekében.

Karók

Az új palánták elültetésekor sokszor minden kéznél van, azonban a karókat gyakran elfelejthetjük. Ezért szerezzük be időben, hiszen a legtöbb palánta külső segítség nélkül nehezen bújik ki.

A palánta gyökereit egy előkészített lyukba helyezzük, óvatosan beássuk, és lábukkal enyhén tömörítjük a talajt. Mellé helyezzük a karót, ami eleinte támasztékként szolgál. Öntözzük meg és az első hetekben figyeljük, hogy a föld ne száradjon ki.