Hogyan használjuk a linképítést?

Mi az a linképítés? A keresők találati listáinak elején lévő oldalak szolgáltatásai sokkal könnyebben eljutnak a vásárlókhoz és az olvasókhoz. A linképítés egy gondosan megtervezett folyamat része, ami arra irányul, hogy a sorrendben minél előkelőbb helyre kerüljenek a weblapok. 

A Google felemelkedése

A Google azért vált vezető keresőmotorrá, mert a besoroláshoz használt szempontrendszere a felhasználók számára megkönnyíti a releváns keresési eredmények hozzáférhetőségét.

Ez a cégóriás már a 90-es években rájött arra, hogy egy oldalról nagyon sokat elmond az, hogy hány link mutat rá, mert ez a pozitív ajánlás jele. Ez hasonló ahhoz, mikor valaki egy fodrászt vagy egy festőt ajánl másoknak, mert meg van elégedve a munkájukkal.

A hivatkozásokból kiépül egy kapcsolatrendszer, amiből tudja a többi felhasználó, hogy kinek az oldalán van hasznos információ vagy kinek a szolgáltatásáról vélekednek pozitívan mások. Ez összeköti az oldalakat és befolyásolja az oldalak látogatóinak számát.

Más keresők is átvették ezt a kritériumrendszert, így mindegyikre igaz, hogy a külső hivatkozások meghatározó szerepet töltenek be a listájuk sorrendjének alakulásában.

Csak akkor tudunk linkeket szerezni más oldalakról, ha rendszeresen tartalmat szolgáltatunk és mindezt magas szinten tesszük. Enélkül más módszerek nem lesznek elegendők. A minőség fontosabbá vált a mennyiségnél, mert az algoritmusok meg tudják különböztetni a nívós oldalakat a linkfarmoktól.

A színvonalon kívül a keresettség is fontos. Ezért lehetőleg írjunk olyan érdekkeltő témákról, amelyeknek a kulcsszavaira sokan keresnek. Szánjunk időt arra, hogy megismerjük a hozzánk hasonló kulcsszavakra optimalizálók módszereit, hogy azt is lássuk, milyen területeken tudnánk fejleszteni az oldalunkat. 

Hogy lehet külső hivatkozásokra szert tenni?

Társoldalak: A társoldalak mindegyik félnek előnyére válhatnak a kölcsönös linkek által. Nemcsak az számít, hogy hány hivatkozás mutat az oldalunkra, hanem az is, hogy milyen minőségű oldalakról és hány forrásból származnak a linkek. Minél több közös van a linkelő és a linkelt oldalakban témájukat illetően, annál valószínűbb, hogy a hivatkozás pozitívan befolyásolja a rangsort.

Törött linkek helyettesítése: Ha találunk más oldalakon olyan törött linkeket, amelyeket a saját tartalmunkkal ki tudnánk váltani, felajánlhatjuk, hogy hivatkozzanak a mi oldalunkra. Ezzel jól jár az adott oldal, mert a tartalom újra elérhető lesz és mi is nyerünk ezzel egy külső hivatkozást.

Linképítés: Ez az egyik leginkább elfogadott megoldás, gyakorlatilag a hétköznapokban ez jelenti a linképítést. Ennek során erős weboldalakra kerülnek ki olyan releváns cikkek, melyek kapcsolódnak a weboldalunk témájához, majd ebből linkelnek minket. A folyamathoz sokszor SEO szakértő szükséges, mert gondosan meg kell tervezni mind a részt vevő oldalak számát, mind a linképítés volumenét.