Miért törik az üvegfólia?

Ma már az emberek egyre inkább előrelátók, felmérik, hogy mekkora kárt tud okozni, ha nem tesznek üvegfóliát telefonjukra. Tuják, hogy mennyire sérülékeny egy okostelefon képernyője, milyen könnyen és váratlanul repedhet be.

Ezért is jó, ha például van egy iPhone 8 üvegfólia vagy másféle fólia a készülékünkön, ami megvédi.

Miért törik össze az üvegfólia?

Vannak azonban, akik inkább csak fóliát tesznek fel a telefonra, mert az üvegfóliában nem bíznak. Úgy gondolják, hogy ha az védi készüléküket, akkor épp amiatt fog a kijelző megsérülni. Mert egy behatás során például a Xiaomi 12 Pro üvegfólia lesz az, ami összetörik – a kijelző helyett.

Az üvegfólia, ha eltörik, akkor annak apró szilánkjai nem fognak kárt okozni Xiaomi 12 Pro okostelefonunkban, mégpedig azért nem, mert az üvegfólia alatt egy réteg ragasztó található, és ez nem engedi, hogy a szilánkok kiessenek. Az üvegfóliának ez a szerepe, hogy „önfeláldozó” legyen. Azzal, hogy összetörik, megvédi a készüléket.

Így, hogy maga a fólia törik és nem a kijelző, ez nem jelent balesetveszélyt, ellentétben azzal, ha a kijelző megy tönkre.

Az üvegfólia tulajdonságai

Az üvegfólia értelemszerűen vastagabb, mint egy fólia. Érthető, hogy nem lehet ultravékony, mert akkor szinte már a ránézéstől összetörne, ezt pedig nem szeretnénk. Ez egy üveglap, csak a nevében fólia. Számokban kifejezve ez a vastagság alig haladja meg a 0,2-0,33 mm-t.

Ha összehasonlítjuk a fóliával, akkor látni fogjuk, hogy a kijelzővédő fólia hajlékony, ellentétben az üvegfóliával, ami ennél lényegesen merevebb.

Egyes üvegfóliák nem fedik el a teljes kijelzőt, annak a széle egy kicsit fedetlen marad. Ezek az úgy nevezett 2D fóliák. A 3D, 5D jelzés, illetve a „FULL” szócska jelzi, hogy az üvegfólia teljesen befedi a kijelzőt. Ezek az üvegfóliák lényegesen drágábbak, mint a sima fóliák, illetve a 2D üvegfóliák, cserébe rendkívüli védelmet biztosítanak, nemcsak a karcoktól óvnak.

A piacon kaphatók már olyan prémium üvegfóliák is, melyek követik a képernyő domborulatait, és edzett üvegből készülnek. Tökéletes védelmet biztosítanak. Bizonyos típusok teljesen törésállók, hajlékonyak, rugalmasak, és ugyanakkor a kerámia keménységével vetekednek.