Mit tegyünk a másnaposság ellen?

Közelegnek a Karácsonyi Ünnepek, és az év utolsó napja, a Szilveszter is. Ilyenkor szerte az egész világon sok alkoholt fogyasztunk aminek, ha nem vigyázunk bizony macskajaj a vége. (A macskajaj szó egyébként a német Katzenjammer szó tükörfordítása.)

Kivel nem fordult volna már elő, hogy egy jól sikerült buli után másnap borzalmasan érezte magát? A macskajaj, vagy másnaposság igencsak meg tudja keseríteni a vidám pillanatok utáni napot.

Fáj a fejünk, ég a gyomrunk, és úgy egyáltalán még a mozgás gondolatától is felkavarodik a gyomrunk. Semmi más gondunk nincs, mint hogy megpróbáljuk túlélni a napot, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen a mosdóra rohangálni.

A másnaposság szimptómái attól is függenek, hogy mennyi alkoholt fogyasztottunk: enyhe vagy komolyabb szomjúságérzet, fejfájás, szájszárazság, ingerlékenység, kézremegés, gyengeség, bevérzett szemek, rossz kedélyállapot.

Súlyosabb esetben pánikrohamok, szorongás, depresszió kísérheti, akár megemelkedett vérnyomással, magas pulzusszámmal. Az utóhatás akkor szokott jelentkezni, mikor a véralkohol szintje süllyedni kezd, vagyis néhány órával később.

Mi okozza a másnaposságot?

De mi is okozza a másnaposságot? Az alkohol fokozza a szervezet víz leadását, más szóval vizet von el a szervezetből, így az agyból is. Ha meg akarod előzni a másnaposságot, alkohol ivás előtt vacsorázz meg rendesen, és buli után, lefekvés előtt igyál sok vizet, mivel ezzel pótolod azt a mennyiséget, amit az alkohol elvont a szervezettől.

A tüneteknek egyébként más okai is vannak. Az etanol a máj egyik enzimjének hatására acetaldehidre bomlik, ami ecetsavvá alakul át.

Az acetaldehid mérgező, és pont emiatt érezzük a fenti tüneteket. Ha már másnapos vagy, alaposan reggelizz meg, és igyál egy jó kávét.

Pihenj egyet, és később, a mozgás segít abban, hogy a méreganyag könnyebben eltávozzon a szervezetedből. Száz szónak is egy a vége: ha az ünnepek alatt kevesebb alkohollal is beérjük, nem leszünk betegek másnap. A mondás itt is igaz: nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség.