Milyen egészségügyi előnyei vannak a passiógyümölcsnek?

A maracuja egy ízletes egzotikus gyümölcs, számos egészségügyi előnnyel. Jótékony hatással van az emésztésre, a bőrre, a látásra, az immunrendszerre, a vérnyomásra, a keringésre és a csontsűrűségre.

A maracuja összetételében a gránátalmához hasonlít. Kemény, bőrszerű héja és lédús magja van, tele számos apró maggal. A passiógyümölcsnek sok fajtája létezik. Sok Csendes-óceáni, Közép-Amerika, Közel-Kelet, Földközi-tenger és mások konyhájának részei.

A maracuja jótékony hatásai

Növeli az immunitást

A passiógyümölcsöt évszázadok óta használják immunerősítőként. A magas C-vitamin szintjének köszönhetően ez a gyümölcs hihetetlenül hasznos a jó immunitás kialakításában.

A passiógyümölcs karotinban és kriptoxantinban is gazdag. Ezek a vegyületek antioxidánsok, amelyek harcolnak a szabad gyökök ellen. 

Serkentik a fehérvérsejtek termelődését, és elnyomják a test minden más sejtjének idő előtti öregedését.

Elnyomja a rákos formációkat

Ismét antioxidánsainak köszönhetően a maracuja ügyesen segít a rák elleni küzdelemben és megelőzi annak előfordulását. 

Összetételében nagy mennyiségű A-vitamin, flavonoidok, fenolos vegyületek is találhatók, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Serkenti az emésztést

A passiógyümölcs számos rost forrása, amelyek szükségesek a jó emésztéshez és a belek megfelelő perisztaltikájához.

Magas A-vitamin tartalom

A maracuja irigylésre méltó mennyiségű A-vitamint tartalmaz, amely különösen hasznos a szem, a bőr, a körmök és a haj egészségére. Ez a vitamin hatékonyan megakadályozza a makula, a retina degenerációját, a szem szürkehályogjának (függönyének) megjelenését vagy az éjszakai vakságot.

Csökkenti a vérnyomást

A maracuja jó mennyiségű káliumot tartalmaz, amely a vérnyomás szabályozásához szükséges. Ez a fontos ásványi anyag elengedhetetlen az erek tágításához és a vérnyomás csökkentéséhez.

Javítja a vérkeringést

A maracuja vasat és rezet tartalmaz, amelyek káliummal kombinálva csodákat tesznek a vérkeringésben. Serkentik a vörösvértestek termelését, oxigénnel és tápanyagokkal gazdagítják a vért. A maracuja értágító hatása hozzájárul a jó vérkeringéshez.

Erősíti a csontszerkezetet

A maracuja magnézium- és foszforforrás, amelyek hozzájárulnak a csontsűrűség növeléséhez és a csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez. Ez a gyümölcs elnyomja az ízületek gyulladását és csökkenti a fájdalmat.

Hasznos álmatlanság esetén

A passiógyümölcs befolyásolja az álmatlanságot. Alkaloidokat tartalmaz, amelyek nyugtatóként hatnak az agyra és az idegrendszerre.