Hogyan profitál az építőipar a 3D épületfelmérésből?

A 3D technológia óriási hatást gyakorolt az életünk minden területére, és az építőipar világa sem maradt kivétel ezalól. Az ágazatban egyre elterjedtebbé válik a 3D lézerszkennelés, amely egy a szerkezet térbeli geometriájának pontfelhő formájában történő rögzítésére használt roncsolásmentes technológia az épület pontos, többdimenziós digitális ábrázolásának kialakítása érdekében.

A koncepciótól a megvalósításig a 3D épületfelmérés az építési folyamat minden szakaszát jelentősen megkönnyíti.

Kockázatcsökkentés a 3D épületfelmérés segítségével

Ha nagy építkezésről van szó, az utolsó dolog, amellyel a vállalkozó foglalkozni szeretne, az egy költséges hiba, amelyet meg lehetett volna előzni. A 3D épületfelmérés egyik legnagyobb előnye, hogy segíthet az építőipari szakembereknek felismerni ezeket, ezért egyre több cég kezdte el alkalmazni a kockázatcsökkentési tervének részeként.

A megfelelő kockázatcsökkentés nélkül ugyanis a projekt megvalósítása során késések következhetnek be, ami a költségvetés túllépéséhez és akár perhez is vezethet.

Továbbá a 3D épületfelmérés lehetővé teszi, hogy a vállalkozások leegyszerűsítsék a csapataik együttműködését. Ezáltal a munkatársak jobban átlátják a teljes képet, és így könnyebben megértik, milyen feladatokat is kell elvégezniük.

Továbbfejlesztett tervezési folyamat

Ami az építkezést illeti, az időzítés a legfontosabb, a munkaórák nagy léptékben történő lecsökkentése pedig rengeteg pénz megtakarítását jelenti. Egy nemrégen végzett tanulmány szerint a 3D épületfelmérésnél alkalmazott lézerszkenner átlagosan 45%-kal gyorsítja fel a folyamatokat.

Arról nem is beszélve, hogy ellentétben a tervrajzokkal vagy a fizikai modellekkel, ahol a módosítások elvégzése egyáltalán nem egyszerű, a 3D modellek menet közben is frissíthetők. Így a mérnök a tervezés közben nyugodtan kísérletezhet különféle ötletekkel, mivel látni fogja, hogy mi működik és mi nem az épülettel és a környező területtel összefüggésben.

Végső gondolatok

Bármi is legyen a projekt célja, ez a technológia remekül alkalmazható akármilyen épület esetében, legyen az egy nagyméretű kereskedelmi ingatlan, műemlék épület, egészségügyi létesítmény vagy ipari épület. Végtelen számú lehetőség áll a rendelkezésre a tervezet életre keltésére.