A diófélék és aszalt gyümölcsök fogyasztásának öt előnye

A diófélék és az aszalt gyümölcsök előnyei segíthetnek egészségünk javításában és egyes betegségek megelőzésében, ha rendszeresen beépülnek az étkezési szokásokba. Érdekes tápanyagprofiljuk miatt egyes tanulmányokban azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy a diófélék egészségre gyakorolt hatása és fordított összefüggést figyeltek meg a diófélék fogyasztásának gyakorisága és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), a 2-es típusú cukorbetegség és a testsúly között.

Csökkenő stressz és kevesebb betegség

Az aszalt gyümölcsök és olajos magvak napi szintű fogyasztása csökkentheti a betegségek kockázatát és a stresszt is. Ha minden nap fogyasztasz szárított gyümölcsöt és olajos magvakat, akkor ezek képesek hosszabb távon távol tartani a betegségeket és csökkentik a stresszt. Teljesen köztudott, hogy a szárított gyümölcsök és az olajos magvak tele vannak alapvető tápanyagokkal. Már kis kiszerelésben is kaphatóak, bőséges fehérje, vitamin és ásványi anyag, illetve élelmi rostforrást jelentenek.

A bőrre gyakorolt előnyöktől kezdve a gyógyászati előnyökig számtalan okot adnak arra, hogy beilleszd őket az étrendedbe. Az alábbiakban felsorolunk néhányat az előnyeik közül.

Csökkenheti a szívbetegségek kockázatát

A szív és érrendszeri problémák megelőzésének egyik nagyszerű módja, ha aszalt gyümölcsöket és magvakat rendszeresen fogyasztasz, mert ezzel elkerülheted a szívkoszorúér problémák kockázatát.

A diófélék, például a kesudió, egyszeresen telítetlen zsírokat, vagyis a jó zsírokat tartalmazzák, amelyeknek köszönhetően a szív és érrendszeri betegségek esélye csökkenhet. A pisztácia B6 vitaminban gazdag, így fogyasztásával megelőzheted a szívproblémákat, a datolya pedig megvéd az érelmeszesedéstől, amely a stroke egyik fő oka.

A vérszegénység megelőzésében is szerepet játszanak

A magas vastartalmú száraz gyümölcsök, mint az aszalt szilva, a mazsola és a sárgabarack, alapvető fontosságúak a vérszegénység elleni küzdelemben, vagy annak megelőzésében. Az aszalt gyümölcsök optimális vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek és természetes megoldást jelenthetnek a testsúlycsökkentésre is, ha éppen fogyni szeretnél.

Segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet

Az aszalt gyümölcsök szükséges részét képezik a napi étrendnek, segítenek fenntartani a koleszterinszintet. Míg a kesudió például teljesen koleszterinmentes, addig a pisztácia olyan zsírokat tartalmaz, amelyek segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. A vasban, foszforban, káliumban és magnéziumban gazdag mazsola elősegítheti a vérkeringést. A napi egy adag mandula, mazsola és pisztácia nagyban hozzájárulhat a normális koleszterinszint fenntartásához.

Javítja a hemoglobinszintet

A kálium, az A-vitamin, a rostok és a réz gazdag forrásaként számon tartott aszalt szilva segít a magas energiaszint fenntartásában, míg a magas részkoncentrációjú kesudió segíti az energiatermelést. Különösen a mandula segítheti az új vérsejtek képződését, és rendkívül hatékony lehet a hemoglobinszint fenntartásában és javításában is.

Jótékonyan hat a létfontosságú szervekre

Az aszalt gyümölcsök a telítetlen zsírok, a B-vitamin, a foszfor, a réz és a vas megfelelő keverékét tartalmazzák, amelyek elősegítik testünk létfontosságú szerveinek megfelelő működését. A mazsola önmagában is erőteljes kalcium és a vitaminforrás, amely jótékonyan hat a csontképződésre és megakadályozza a látás gyengülését. A magas magnézium és kalcium tartalmú kesudió támogatja az egészséges izmokat és ínyt.

Az „agytáplálékként” is emlegetett dió Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az agy fejlődéséhez.

A szárított gyümölcsök és az olajos diófélék ízletes és kényelmes rágcsálnivalók az esték folyamán, ideális helyettesítői a magas kalóriatartalmú rágcsálnivalóknak. A természetes cukrokat és rostokat tartalmazó, koleszterin- és zsírmentes, valamint a különféle ízek sokaságát kínáló száraz gyümölcsök és diófélék az összes alapvető tápanyag könnyű forrása.

A mandula, kesudió, pisztácia, datolya, mazsola és más szárított gyümölcsök és olajos magvak, megfelelő és rendszeres keveréke az a kis plusz, amire szükséged lehet az egészséges életmód fenntartásához.