Miért jó kutyát tartani?

Kutyát évezredek óta tart az ember, természetesen a szerepe sokat változott. Csak nem olyan régen ismerjük a „hobbi kutya” és a „társállat” fogalmát. Egészen pontosan azóta, mióta a kutyák munkáját is nagyban átvették a modern gépek, technikai berendezések.

Akár 20-30 évvel ezelőtt is egészen más volt a kutyatartás természete, és mindannyian ismerjük a mondást: bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Ha maradt, kapott a kutya enni; ha nem, nem.

Természetesen régen is voltak jó gazdák, akik meg becsülték a jó kutyákat, és bizony egy jól dolgozó munkakutyának nagy értéke volt. Például egy agilis, rátermett komondorért akár több jószágot is adtak, és ezt a kutyát aztán halálig megbecsülték.

Mára sokat változott a kutyatartás

Mára sokat változott a kutyatartás, a legtöbb helyen ma már hobbi állatként tartják, és a kutya örömmel igazodott ehhez a változáshoz.

A kistestű kutyák kivételével a kutya nem azért van szívesen a házban mert fázik, hanem mert szeret a gazdával lenni. A kutya igazából egy “cipősdobozban” is elvan a gazdával, ha egyébként jól lemozgatják minden nap. Nem kell tehát attól tartani, hogy lakásban tartunk egy kutyát. A kutya épp olyan társaságszerető lény, mint maga az ember.

Miért is jó kutyát tartani tehát? Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy általa kisebb az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegséget kapunk. Kutatások igazolták, hogy akik kutyát tartanak kisebb a koleszterin szintjük, alacsonyabb a vérnyomásuk (mondjuk amikor arra érsz haza, hogy a kölyök széttépte a kedvenc párnádat ez nem feltétlenül igaz) és a vérzsírszintjük is. Ez annak is köszönhető egyébként, hogy aki komolyan veszi a kutyatartást, az sétálni, iskolába viszi; foglalkozik vele ami fizikai mozgással jár.

A kutya a gyereknek is segít a stressz leküzdésében. De nem csak a gyereknek, hanem a szülőnek is. Igen, a kutyatartás sok felelősséggel és időnként lemondásokkal is jár, mégis sokat segít az ember hangulatán, mikor egy fárasztó nap végén lemegy sétálni a gyerekkel és a kutyával.

Mi több, kiváló családi programokat is lehet szervezni, és a kutyás programok általában kiváló hangulatban telnek el. Ma már sok kutyás panzió is található, ahová kutyával együtt tudunk menni, így nem kell a nyaralás idejére sem panzióba tenni a kedvencünket.