A 3 legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs

Most, hogy itt a szezonális influenza járvány ideje, ugyanakkor a Karácsony sincs már messze, rendkívül fontos, hogy a megfelelő mennyiségű C-vitaminról gondoskodjunk. Elvégre senki sem szeretné az ünnepeket ágyban tölteni.

A megfelelő vitamin bevitele nem csak a szezonális influenza miatt fontos, de a pandémia következtében kiemelkedően nagy szerepet kap.

Az elmúlt másfél évben a COVID-19 tűzviharként söpört végig a világon, pusztulást és gyászt hagyva maga után. Most igazán lényeges, hogy az immunrendszert erősítsük és hatékonyan támogassuk.

Nem csak a vakcinák lehetnek ebben segítségünkre, de a vitamin utánpótlás, rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás is.

Nem minden vitamint tudunk friss gyümölccsel és zöldséggel bevinni a szerveztünkbe, tovább rontja a helyzetet, hogy tél van, és a friss gyümölcsök fajtái igencsak lekorlátozódtak. Emiatt sok vitamint csak patikákban kapható készítményekkel tudunk pótolni, de szerencsére rendkívül jó minőségben lehet azokat beszerezni.

Ez a 3 legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs

Nézzük hát a 3 legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcsöt! A C vitamin az egyik legelemibb vitamin, melyre szükségünk van, mégis sok mindent nem tudunk róla, esetleg pontatlanul. Ebben segít a Nébih által összeállított kérdezz-felelek, melyben érdekes és hasznos ismeretekre tehetünk szert.

Mivel az emberi szervezet nem tudja előállítani és raktározni a C vitamint, ezért a megfelelő táplálkozással kell gondoskodnunk a megfelelő mennyiségről. Ez felnőtt, egészséges emberek számára 60-65 mg, de betegség esetén akár a 200 mg-ot is meghaladhatja.

S hogy mely gyümölcsöket érdemes a leginkább fogyasztani a C-vitamin szükséglet kielégítésére? Első helyen a barbadoszi cseresznye (vagy más néven acerola) tartalmazza a legtöbb C-vitamint: 1677 mg/100 g-ot. Ezt követi a homoktövis 695 mg/100 g; majd a harmadik helyen a sokak által ismert és szeretett csipkebogyó, mely 426 mg/100 g-ot tartalmaz.

Ez a cikk nem számít orvosi tanácsnak, csak a tájékoztatást szolgálja.