Egyre népszerűbbek a kisállatok

Ma már egyre többeknek nyílik lehetősége arra, hogy otthonukban kutyán és macskán kívül más kisállatokat is tarthassanak társukként, mint például nyuszit, tengerimalacot, hörcsögöt, vadászgörényt, degut, csincsillát, egeret, patkányt stb.

Azonban a fenti kisállatokat a saját biztonságuk, valamint otthonunk épsége érdekében nem ajánlatos a lakásban szabadon tartani úgy, mint a kutyákat vagy a macskákat.

Számunkra szükség van egy megfelelő ketrecre, kifutóra vagy terráriumra.

Műanyag vagy fa kisállat ketrecet válassz?

Abban sokan egyet értünk, hogy a fa kisállat ketrecek rendkívül szépek lehetnek. De mielőbb elcsábulnánk, érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

A fát nem lehet jól fertőtleníteni. Egy fertőző betegség után használhatatlanná válhatnak a fa ketrecek.

A fa magába szívja a kellemetlen szagokat, nehezen tisztítható, hamarabb elkoszolódik, ezáltal a ketrec életideje erősen csökken.

A műanyag kisállat ketreceket nagyon könnyen lehet tisztítani és kiválóan fertőtleníthetőek. Nem szívják magukba az eltüntethetetlen kellemetlen szagokat. Így sokkal időtállóbbak a fából készült ketreceknél.

Kifutó vagy ketrec a jobb?

A kifutóknak és a ketreceknek is megvan a maguk előnyei és hátrányait. Azonban mindkettőt egyaránt használhatod beltéren és kültéren is.

Vannak egyszerű textil, valamint elemekből álló kifutók is. Az elemekből álló kifutókat egyszerűen plusz elemek vásárlásával lehet bővíteni. Emellett különböző méretben és alakban állíthatod őket össze, ezzel könnyen alakítva kisállatod életterét. Viszont a ketrecekkel szemben általában nyitott az aljuk, nincs a ketreceknél megszokott műanyag tálcájuk, ami könnyen almozható, tisztítható, fertőtleníthető lenne. A ketreceket gyakran teljes felszereléssel együtt vásárolhatod meg, ezzel pénzt és a felszerelés összeállításával töltött időt spórolhatsz.

Nyuszik és tengerimalacok tavasztól, amint a hőmérséklet kellemessé válik számukra, a szabadban legelészhetnek. Számukra egy kifutó tökéletes választás a kinti időtöltéshez tengerimalac vagy nyúl ketrec helyett. A legfontosabb azonban a biztonság. Győződj meg róla, hogy nem tudnak kijutni a kifutóból és ragadozó sem férhet hozzájuk. Ha nem áll rendelkezésedre nyuszi kifutó vagy tengerimalac kifutó, akkor a kisállatok ketrecének rácsos részét leemelve is biztonságos legelőt készíthetsz számukra. Ennek azonban véges a mérete.