Melyek a vízvezeték szerelő feladatai

Milyen esetekben lehet szükségünk vízvezeték szerelőre? Egyértelműnek tűnik, hogy mivel is foglalkoznak, de nem mindig tudjuk, hogy mi is tartozik pontosan az ő szakterületükhöz.

Ebben a cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi a pontos meghatározása a vízvezeték szerelés tevékenységnek, és milyen feladatokat látnak el a mesterek.

Vízvezeték szerelő

A vízvezeték szerelők azok az emberek, akik az ivóvíz és a szennyvíz továbbításra szolgáló csövek, vezetékek kiépítésére, javítására és karbantartására specializálódnak.

A vízvezeték szerelő angol nyelven plumber, ami a plumbum latin szóból ered, a jelentése ólom. Az ókorban ugyanis ebből az anyagból készítették a csatornákat. Magyarországon Hunyadi Mátyás uralkodása alatt jelent meg a vízvezeték használata, Esztergomban és a budai Várban építették ki először.

A vízvezeték szerelő feladatai

1. Kiépítés: A szakemberek legelső feladata a vízvezetékek kiépítése. A megfelelő munkavégzés nagyon fontos, hiszen a helyesen beépített csövek jó néhány éven keresztül problémamentesen működnek.

Ezek a csövek összekötik a központi víztárolókat a fogyasztókkal, a használt vizet pedig elvezetik. Összességében a folyadék mozgását alakítják ki.

2. Javítás: Sajnos a rendszeres használat eredménye, hogy bizonyos alkatrészek, csaptelepek, vezetékek, csatlakozók, lefolyók stb. meghibásodhatnak.

Néhány javítási munkálatot mi magunk is elvégezhetünk. Ha a próbálkozások nem jártak sikerrel, akkor vízvezeték szerelőhöz kell fordulni, nehogy még nagyobb problémát okozzunk.

3. Karbantartás: Annak érdekében, hogy megelőzzük a kellemetlen dugulásokat vagy szivárgásokat, a karbantartás nélkülözhetetlen. Ez azt jelenti, hogy például a mosógépet évente egyszer vagy kétszer érdemes teljesen kitisztíttatani. A mosások során a ruhából folyamatosan távoznak szöszök, amelyek eldugíthatják a mosógép lefolyóját és szűrőit.

Nem szabad megfeledkezni a konyhában lévő mosogató szifon tisztításáról sem. Ha nem szeretnénk mi magunk ezzel foglalkozni, akkor vízvezeték szerelő segítségét kell kérni. Az elérhetőségeiket könnyen megtaláljuk az interneten is.