A belépés ingyenes

A PANNON LOVASAKADÉMIA a Kaposvári Egyetem Agrár Központ szervezeti egységéhez tartozó - Magyarországon egyedülálló minőségi szintet képviselő- komplex lovas központ. Intézményünk nem csak hazánkból, hanem Európa számos országából, valamint Európán kívülről is rendszeresen visszatérő vendégekkel büszkélkedhet. A Pannon Lovasakadémia menedzsmentje a kor kihívásait szem előtt tartva 5 pontban határozza meg a működési, illetve fejlődési irányokat:

 

Oktatás-kiképzés

A Pannon Lovasakadémia a Kaposvári Egyetem (és igény szerint más egyetemek) hallgatóinak elméleti és gyakorlati lovas képzését hivatott biztosítani. Több mint 40 éve a lovasszakember-képzés hazai központja, valamint a Magyar Lovas Szövetség szerződésben ratifikált kiemelt képzőbázisa is. Az oktatás szervezés-koordináció az egyetem Agrár-és Környezettudományi Kar Lovasterápia és Hippológia Tanszékének irányításával történik.  2014-ben indult el a Magyarországon (de Európában is) egyedül álló egyetemi alapképzés (7félév) Lótenyésztő és lovassport szervező agrármérnök Bsc szak megnevezéssel. Az itt végző hallgatók jelentős óraszámban kapnak gyakorlati képzést mind a lovaglás mind pedig az ezzel kapcsolatos lovas feladatok elsajátítására.

A minőségi képzés érdekében a Pannon Lovasakadémia folyamatosan együttműködik más társintézményekkel (Franciaország /Cadre Noir de Saumur/, Hollandia /Wageningen/, Németország /Warendorf/), valamint lovas szövetségekkel (Magyar Lovassport Szövetség, Magyar Lovasterápia Szövetség) . A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara BSc és MSc szintű képzéseinek lovas irányultságú oktatása a Lovasakadémián történik.

Az oktatási feladatkörben a képzési szintek összes további területe is megtalálható, úgy, mint lovasoktató, lovasedző, lótenyésztő szakmérnök, ménesgazda, patkolókovács képzés. A Lovasakadémia gyakorlati helyet biztosít VM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjainak is.

 

 

 Nemzetközi kapcsolatok

Kapcsolatunk a Francia Nemzeti Lovasiskolával (Cadre Noir de Saumur) és a Loire Vidéki Lótenyésztő régióval egy új lehetőség a magyar lovassport előtt. Az együttműködési szándék azzal a céllal fogalmazódott meg, hogy a felek egy közös lovasszakember-képzési program keretében a képzés francia és magyar vonatkozású (jelenleg alkalmazott) módszereit, tematikáit, menedzselését és finanszírozási rendszerét kölcsönösen megismerjék, kipróbálják, illetve tapasztalatcsere lévén az ismereteket hasznosítsák.  Az együttműködés hosszú távú céljai:

  • lovasszakember-képzés minőségének javítása;
  • közös képzési szemlélet, kontroll és minősítés megalapozása;
  • használható egységes európai modell kidolgozása és megvalósítása;
  • tenyésztés, sportkipróbálás.

Rendezvényszervezés

Az Akadémia rendelkezik Közép-Európa egyik legnagyobb fedett lovardájával (70x27m), közel 2500 fős férőhellyel. Méretén kívül talajminőségét tekintve is kiválóan kiszolgálja a hazai és nemzetközi versenyzők igényeit. 27 hektárnyi terület áll rendelkezésre a lovas tusa szakág kedvelőinek. A 2012-ben felújított - Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) által elismert - 7500 m2 területű  kiváló minőségű szabadtéri „négy évszak” talajú lovas pálya számos verseny és egyéb rendezvény helyszínéül szolgál.
A Pannon Lovasakadémia több évtizede ad otthont rangos hazai és nemzetközi versenyeknek díjlovagló, díjugrató, lovas torna és lovas tusa szakágakban. Lovas torna szakágban 1 Európa- és 2 világbajnokságot is rendeztünk már. Három kiemelt, tradicionális rendezvényünk a Szent Mihály napjához kötődő Kaposvári Állattenyésztési Napok, a tavaszi Mesterek Tornája nemzetközi díjugrató verseny (közel 30 éve) és az őszi Díjlovagló Világkupa (1988-tól) . Emellett helyet biztosítunk neves külföldi edzők edzőtáborainak is.

A kiemelt versenyeken kívül rendszeresen házigazdái vagyunk megyei, országos és nemzetközi bajnokságoknak, edzőtáboroknak, valamint a Magyar Lovas Szövetség továbbképzéseinek.
Rendszeresen  - évtizedekre visszamenőleg – visszatérő kiemelt rendezvényeink közé tartozik több lófajta sajátteljesítmény vizsgája.

 Sport

A lovassport utánpótlás-nevelésében is fontos szerepe van intézményünknek, e cél érdekében jött létre a Lovasakadémia Sport Club, ahol tehetséges fiatalok kapnak versenyzési lehetőségét több lovas szakágban is (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa, lovastorna). Az alapítása óta eltelt időben számos hazai és nemzetközi versenyen elért eredménnyel büszkélkedhet a Sport Club. Jelenleg is több felnőtt és ifjúsági válogatott versenyző található a sportolóink között, több magyar bajnok sőt Európa Bajnok is.

Szabadidős lovagoltatás, lovasterápia

A versenysport mellett lehetőség van szabadidős, hobbilovaglásra is – minden korosztály számára.
A Pannon Lovasakadémián közel 50 sérült, fogyatékkal élő gyermek képességfejlesztését látjuk el lovas- és kutyás terápiás foglalkozások keretében. Évek óta sikeresen együttműködünk a Kaposvár városában és Somogy megyében működő fejlesztő módszertani központokkal és alapítványokkal. A Pedagógiai Kar gyógypedagógus szakos hallgatói számára folyamatosan hospitálási lehetőséget biztosítunk.


2010-ben Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése „Kaposvár Városért” kitűntetést, 2015-ben pedig a Magyar Lovas Szövetség a „Magyar Lovassport Érdemérem” kitüntetést adományozott a Pannon Lovasakadémiának a lovassport hazai és nemzetközi elismertsége érdekében kifejtett évek óta példaértékű tevékenységért, kimagasló szakmai eredményeiért.